Πώς θα κάνεις τον εργοδότη σου να πληρώσει την εκπαίδευσή σου

Το να διατηρείς “φρέσκιες” τις γνώσεις και σε εγρήγορση την εκπαίδευσή σου, είναι κάτι που βοηθά πάντα πολύ στην εξέλιξη της καριέρας σου. Και μερικές φορές, είναι εφικτό να κάνεις τον ίδιο τον εργοδότη σου να πληρώσει τα δίδακτρα (αν πρόκειται για κολλέγιο, γιατί πολλές φορές οι ανάγκες είναι διαφορετικές) για το χτίσιμο των δεξιοτήτων σου! Παρακάτω θα δεις κάποιους τρόπους ώστε να κάνεις το αφεντικό να… χρηματοδοτήσει την εκπαίδευσή σου.

Αρχικά συζήτησε με το HR της εταιρίας, ώστε να γνωρίζεις την πολιτική της εταιρίας σου

Αν και είναι προφανές, η ενημέρωση για την πολιτική της εταιρίας σου, ειδικά στο θέμα που σ’ ενδιαφέρει, είναι απαραίτητη. O supervisor του τμήματος σίγουρα έχει πλήρη επίγνωση των οφελών που προσφέρονται στους υπαλλήλους της εταιρίας. Κι αν η απάντηση που θα πάρεις είναι ότι δεν κάνουν κάτι τέτοιο από την πλευρά τους, μην αποθαρρύνεσαι αμέσως. Για την ώρα μαθαίνεις τι συμβαίνει “στα βιβλία”. ‘Εχοντας αυτή την έρευνα στο χέρι σου και με το να είσαι καλά προετοιμασμένη, μπορείς ν’ απευθυνθείς στη διοίκηση και να βοηθηθείς αρκετά με τη γραφειοκρατία που χρειάζεται. Όταν συζητάς με τον επικεφαλής του τμήματος του HR γι΄αυτά τα θέματα, προσπάθησε να είναι γενικές οι ερωτήσεις σου χρησιμοποιώντας φράσεις όπως “χρηματοδότηση κατάρτισης εργαζομένων / κατάρτιση / εκπαίδευση”. Όταν ρωτάς κάτι πολύ συγκεκριμένο ίσως χάνεις ευκαιρίες και πιθανότητες να πετύχεις τον στόχο σου.

Σχεδίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση αξίας

Aφού κάνεις την παραπάνω σημαντική συζήτηση, σχεδίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση αξίας γι’ αυτό που ζητάς αλλά και γιατί το ζητάς. Ανάλυσε σε τι θα ωφελήσει την εταιρία και τους συναδέλφους σου, η εκπαίδευση που ζητάς. Σκέψου πώς ακριβώς θα βελτιωθείς στην εργασία σου… Ίσως για παράδειγμα η εταιρία να γλυτώσει την πρόσληψη ενός ατόμου, με το να εκπαιδευτείς εσύ σε κάτι που ενδιαφέρεσαι. Ή να σε βοηθήσει να λειτουργήσεις καλύτερα σε μια ομάδα ή να ηγείσαι αυτής. Όπως και να ‘χει αυτό το “μέτωπο” πρέπει να είναι πραγματικά ολοκληρωμένο και δομημένο. Aφιέρωσε χρόνο να γράψεις την προετοιμασία σου και κάνε πρόβα της παρουσίασής της ακόμη και στον καθρέφτη αν χρειαστεί!

Πρόσφερε μια δέσμευση

Με βάση το πρόγραμμα ή τον κύκλο μαθημάτων που θέλεις ν’ ακολουθήσεις, καλό θα είναι να δείξεις μια προθυμία ώστε όλο αυτό να το ανταποδώσεις. Μετά από μεγάλο διάστημα σπουδών για παράδειγμα και μεγάλο κόστος, να αναμένεις από τον εργοδότη σου να σου ζητήσει μια δέσμευση όσο αφορά στη μετέπειτα εργασία σου. Αν είναι στόχος σου μια νέα θέση εργασίας μέσα στην εταιρία, αυτή η δέσμευση είναι σημαντική. Σοφό θα ήταν να αναλογιστείς αν αξίζει η διάρκεια παραμονής σου στην εταιρία, εξαιτίας του κόστους των σπουδών ή αν είναι καλύτερα να πληρώσεις μόνη σου τα δίδακτρα.

… ή να μοιραστεις ό,τι πρόκειται να μάθεις

Ένας εργοδότης θα σκεφτεί πως θα έχουν άλλη αξία τα χρήματα που θα δώσει, αν αυτά που πρόκειται να διδαχθείς, τα μεταλαμπαδεύσεις και σε άλλους υπαλλήλους. Βonus points: Στο βιογραφικό σου μπορείς να προσθέσεις τον τίτλο “εκπαιδεύτρια”.

Eκτίμησε σωστά την χρονική περίοδο που κάνεις αυτό το αίτημα

Το timing έχει να κάνει κατά πολύ για το αν θα ικανοποιηθεί το αίτημά σου ή όχι. Είναι σημαντικό να έχεις κατανοήσει πώς είναι ο προϋπολογισμός της εταιρίας σου, τη δεδομένη στιγμή που θα ζητήσεις στήριγμα στις σπουδές σου. Μήπως είναι καλύτερα να το προγραμματίσεις για ένα χρόνο αργότερα; Αν η εταιρία σου προγραμματίζει τις ετήσιες δαπάνες, τότε καλό θα ήταν να υπολόγιζες να κάνεις την συζήτηση ένα μην μήνα περίπου πριν τις ορίσουν. Μπορείς να συνδυάσεις αυτή τη συζήτηση με μια μικρή αναφορά στις επιδόσεις σου, προβάλλοντας την εξαιρετική δουλειά σου και κάνοντας κουβέντα για τα μακροπρόθεσμους στόχους σου.

Δοκίμασες όλα τα παραπάνω και δεν κατάφερες τίποτα

  • Προσπάθησε να ξαναρωτήσεις λίγο καιρό μετά
  • Βάλε κάποιον ανώτερο που εμπιστεύεσαι να κάνει συστάσεις για εσένα
  • Βρες χρόνο να κάνεις από μόνη σου τα μαθήματα (σίγουρα θα σου δώσουν πιο εύκολα χρόνο εφόσον δεν μπορούν σου καλύψουν τα έξοδα)