3 πράγματα που έμαθα δουλεύοντας με έναν career coach

Πριν από μερικούς μήνες, ξεκίνησα να εργάζομαι κάπου που ήξερα ότι δεν ήταν η σωστή θέση για μένα. Νιώθωντας πως βρίσκομαι σ’ ένα σταυροδρόμι, αποφάσισα να κάνω μια διερευνητική συνάντηση με έναν career coach. Μετά από την πρώτη μας συνάντηση, ήξερα ότι θα με βοηθούσε να εργαστώ μέσω διαφόρων σκέψεων και αποφάσεων, βασισμένων στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία. Δουλεύοντας μαζί του για πέντε μήνες, έμαθα πολλά για τον εαυτό μου και τους στόχους που ήθελα (τελικά) να βάλω για την καριέρα μου. Kαι όσο βρισκόμουν σε μια μεταβατική -επαγγελματικά- φάση, ο χρόνος και τα χρήματα που ξόδεψα στον career coach, ήταν η καλύτερη επένδυση που έχω κάνει ποτέ. Έμαθα πολλά αλλά θα μοιραστώ μαζί σου τρία από αυτά, που αξίζει να σταθείς κι εσύ, αν σκέφτεσαι να δουλέψεις ή δουλεύεις ήδη με career coach.

Eίτε είναι θετικό, είτε αρνητικό το feedback, σε βοηθάει πάντα.

Όταν δουλεύεις με career coach, είναι πολύ πιθανόν να σου δίνει feedback (ανατροφοδότηση) για το πώς τα πηγαίνεις σε σχέση με όσα δουλεύετε. H ανατροφοδότηση (είτε έχει ζητηθεί, είτε όχι) είναι κάτι το συνηθισμένο στον χώρο εργασίας. Το να λαμβάνεις θετικό ή αρνητικό feedback (και να το δέχεσαι) είναι ένα από τα ταλέντα που καλό είναι ν’ αναπτύξουμε όλες. Να είσαι ανοιχτή και ν’ ακούς τι σου λέει ο career coach σου. Αν είναι απαραίτητο ζήτησε διευκρινίσεις. Στον χρόνο που περνάτε μεταξύ σας, καλό είναι να επικεντρώνεστε σε καταστάσεις κι ανησυχίες που αφορούν στη δουλειά.

Ενώ έκανα έρευνα για διάφορα επαγγέλματα, με τον coach συζητήσαμε το ενδεχόμενο των πωλήσεων. Πάντα μ’ έλκυαν οι δημιουργικοί τομείς, αλλάα το θέματων πωλήσεων “έπεφτε” πάντα στο τραπέζι. Μέσα ααπό τις ανατροφοδοτήσεις του, κατάλαβα ότι δεν ήταν αυτό με γέμιζε και που ήθελα – και ήμασταν εντάξει με αυτό το συμπέρασμα! Αυτή την περίοδο δουλεύω στο marketing κι ενώ συνεργάζομαι με την ομάδα των πωλήσεων, δεν είμαι αυτή που τις κάνει. Τους διευκολύνω. Δίχως το feedback του coach, δεν ξέρω αν θα είχα αντιληφθεί ότι δεν θα πετύχαινα σε αυτό τον τομέα. Ειδικά στο επαγγελματικό στάδιο που βρισκόμουν. Τελικά, αυτό που θυμάμαι πάντα, ήταν ότι ο χρόνος με τον coach μου ήταν πολύ παραγωγικός, πράγμα που σημαίνει ότι έπρεπε να είμαι δεκτική σε κάθε ανατροφοδότηση.

Η “άσκηση για το σπίτι” καλό είναι να συνεχίζεται και στην καριέρα σου

H ιδέα της άσκησης για το σπίτι, μπορεί να σου θυμίζει τα χρόνια του σχολείου, αλλά δεν θα έπρεπε. Όταν ο coach μου ζήτησε ν’ ασχοληθώ με κάποιες απλές ασκήσεις ή εργασίες (όπωσ σου αρέσει πες το) στο σπίτι ώστε να είναι έτοιμες στην επόμενη συνάντησή μας, αφιέρωσα τον σωστό χρόνο και προσοχή, αφού είχαν σκοπό να με βοηθήσουν. Έμαθα καλύτερα τον ευατό μου και μ’ έκαναν να προβληματιστώ για κάποιες πτυχές του. Άλλωστε αυτές οι ασκήσεις, ήταν η αφορμή για την εκκίνηση κάθε επόμενης συζήτησής μας.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για ένα συγκεκριμένο τομέα; Απευθύνσου σε κάποιο επαγγελματία και κανόνισε ένα ραντεβού μαζί του, για τις πρώτες σχετικές ερωτήσεις. Ψάχνεις ν΄ασχοληθείς με μια νέα δεξιότητα; Εξέτασε το ενδεχόμενο να υπάρχουν κοντά σου σχετικές σχολές ή online μαθήματα. Υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι πόροι και το πιο απλό που έχεις να κάνεις, είναι να ξεκινήσεις!

Μία από τις πιο ευεργετικές αποστολές που είχα, ήταν να απευθυνθώ σε επαγγελματίες που εργάζονταν σε τομείς που ήθελα να πλησιάσω. Για παράδειγμα, πάντα αγαπούσα τα ταξίδια κι έχω διαγράψει την ιδέα του να γίνω ταξιδιωτικός πράκτορας εδώ και χρόνια. Οι άνθρωποι που συνάντησα με βοήθησαν στο να φτιάξω μια λίστα με αιτήματα που ήθελα να καλύψω κι έτσι με τον coach συζητούσαμε και καλύπταμε πάντα τα ερωτηματικά μου.

Σε όλη τη διάρκεια των συναντήσεων με τον coach, διερεύνησα μια αρκετά σημαντική ποικιλία πιθανών αλλαγών σταδιοδρομίας. Συνάντησα επαγγελματίες από κάθε χώρο και συζυτώντας μαζί τους για το τι κάνουν, κατάλαβα τι δεν έκανε για μένα. Ο career coach μου έδωσε την ώθηση που ήθελα για να συνδεθώ με άλλους και ν΄ανακαλύψω όσα χρειαζόμουν.

Να είσαι ανοιχτή και ειλικρινής με τον εαυτό σου και τον… career coach σου

Δουλέυοντας με ένα coach, δεν “φτάνεις” πολύ μακριά εκτός αν είσαι ειλικρινής και ανοιχτή με τον εαυτό σου αλλά και με τον ίδιο. Όσες περισσότερες πληροφορίες γνωρίζει για σένα, τόσο το καλύτερο (και για τους δυο σας). Αν δεν είσαι έτοιμη να είσαι εντελώς ειλικρινής, τότε ίσως να μην είσαι έτοιμη ώστε να συνεργαστείς με ένα career coach. Και πώς μπορείς να καταλάβεις αν είσαι έτοιμη; Έλεγξε πρώταα τον εαυτό σου. Σκέψου τις καθημερινές συνομιλίες που κάνεις με τους φίλους σου και την οικογένειά σου. Πόσο διαφανής είσαι στα θέματα που αφορούν στη δουλειά; Αυτός μπορεί να είναι ένας δείκτης ετοιμότητας, για το κατα πόσο μπορείς να είσαι ειλικρινής και με τον coach σου.

Η πορεία προς την επαγγελματική ικανοποίηση είναι μεγάλη εκκαθάριση. Κάθε coach εργάζεται διαφορετικά, γι΄αυτό φρόντισε να βρεις έναν ή μία που σου ταιριάζει. Παρόλο που με τον δικό μου τελείωσαν οι επαγγελματικές συναντήσεις, παραμείναμε φίλοι. Και φυσικά μου λείπουν οι εβδομαδιαίες συναντήσεις, αφού ένιωθα ότι πηγαίνω για έναν καφ, έχοντας ανεκτίμητο κέρδος για την επαγγελματική μου πορεία και δίχως να θεωρώ τις συναντήσεις μας μια υποχρέωση για την οποία είχα να προετοιμαστώ.