6 σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να παραιτηθείς από την δουλειά σου

Να παραιτηθεί κανείς ή να μην παραιτηθεί; Αυτή είναι μια ερώτηση που βασανίζει πολλές και πραγματικά δεν είναι απλή. Ναι, το να σηκωθείς και να πακετάρεις τα υπάρχοντα του γραφείου σου και να βγεις ξανά στην “αγορά” είναι μια δύσκολη επιλογή αλλά ίσως και λυτρωτική. Από τη μία η ιδέα μιας νέας περιπέτειας ακούγεται συναρπαστική κι από την άλλη έχεις συνηθίσει την ασφάλεια και τη σιγουριά που νιώθεις στην εργασία που βρίσκεσαι.

Μέχρι στιγμής οι ατελείωτες εσωτερικές συζητήσεις δεν σε έχουν βοηθήσει να πάρεις μια απόφαση και ψάχνεις οποιοδήποτε σημάδι ώστε να καταλήξεις κάπου. Λοιπόν, είσαι τυχερή. Αν βιώνεις έστω κι ένα από τα παρακάτω συμπτώματα, είναι μια σοβαρή ένδειξη πως ίσως ήρθε ο καιρός για νέους ορίζοντες.

Έχεις ξεπεράσει τον ρόλο σου

Έχεις να νιώσεις πρόκληση εδώ και πολλά χρόνια, έχεις έναν τόνο ωφέλιμων δεξιοτήτων που μένουν ανεκμετάλλευτες από τον εργοδότη σου και δεν μπορείς να θυμηθείς πότε ήταν η τελευταία φορά που έγινε μια εποικοδομητική κριτική. Είναι ωραίο να ξέρεις ότι έχεις φτάσει στην κορυφή της καριέρας σου αλλά ταυτόχρονα νιώθεις πως δεν αναπτύσσεσαι και δεν βελτιώνεσαι ενεργά.

Δεν μπορείς να φανταστείς το μέλλον σου

Κλείσε τα μάτια σου για μια στιγμή και προσπάθησε να φανταστείς το μέλλον σου στην εταιρία που βρίσκεσαι, σε πέντε χρόνια από τώρα. Τι οραματίζεσαι; Αν η απάντηση είναι τίποτα, τότε είναι μια σοβαρή ένδειξη πως δύσκολα θα υπάρξει ανάπτυξη στο μέλλον. Από την άλλη αν όντως μπορείς να κάνεις εικόνα το μέλλον σου, αλλά η σκέψη και μόνο σε κάνει να νιώθεις γερασμένη, τότε πάλι είναι μια σοβαρή ένδειξη πως ήρθε η ώρα ν’ αλλάξεις χώρο εργασίας. Μπορεί να υπάρχουν δυνατότητες εξέλιξης αλλά αν δεν σ’ ενθουσιάζουν δεν είναι για σένα.

Βρίσκεσαι πάντα στα όρια

Έχεις παρατηρήσει τους πάντες να σωπαίνουν όταν μπαίνεις στο δωμάτιο που κάνετε το διάλειμμά σας ή να σκέφτεσαι παραπάνω το πώς θα μιλήσεις στο γραφείο μην τυχόν και παρεξηγήσουν τα όσα λες οι συνάδελφοί σου; Λίγα παραπάνω νεύρα ή κάποιες στιγμές αμηχανίας είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην δουλειά, αλλά όταν νιώθεις πως δεν μπορείς να είσαι ο εαυτός σου, τότε σημαίνει ότι βρίσκεσαι πραγματικά σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Να θυμάσαι πάντα ότι αξίζεις να βρίσκεσαι σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, που θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς στην καριέρα σου.

Δεν βρίσκεις νόημα σε αυτό που κάνεις

Όταν σκέφτεσαι το οκτάωρό σου (στην καλύτερη) σαν να είναι το δυσκολότερο πράγμα στον κόσμο, ότι το έργο που προσφέρεις είναι τελείως ασήμαντο και ότι έχεις χάσει όλο σου το πάθος για ό,τι κάνεις, τότε μάντεψε… Και μπορεί να νομίζεις ότι έχεις χάσει κάθε ενδιαφέρον για το επάγγελμά σου, αλλά ίσως απλά μια αλλαγή στην εταιρία να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι για να ξαναβρείς, το ενδιαφέρον γι’ αυτό που κάποτε λάτρευες.

Παρουσιάζονται νέες ευκαιρίες

Αν κάθε λίγο και λιγάκι λαμβάνεις email και μηνύματα στο LinkedIn, μην τα προσπερνάς έτσι απλά. Κάποιοι θέλουν να σου δώσουν να καταλάβεις ότι θα ταίριαζες άψογα για κάποια project που σκέφτονται ή σε κάποια θέση εργασίας, αλλά εσύ παραμένεις πιστή στον τρέχοντα ρόλο σου. Δεν κάνεις λάθος. Αυτή είναι μια σοβαρή απόδειξη ότι αξίζεις πολλά και ίσως θα έπρεπε να πάρεις πιο σοβαρά αυτές τις ευκαιρίες.

Είσαι γεμάτη φόβο και θλίψη κάθε βράδυ Κυριακής

Κάθε βράδυ Κυριακής αισθάνεσαι ναυτία. Η σκέψη πως θα βρεθείς την επόμενη ημέρα στο γραφείο, πραγματικά σου ρουφά όλη την ενέργεια. H αλήθεια είναι ότι λίγοι άνθρωποι χαίρονται με τον ερχομό της Δευτέρας, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Όταν όμως μισείς τόσο πολύ τη δουλειά σου, που επηρεάζει κι άλλους τομείς, όπως το να περάσεις ευχάριστα το Σαββατοκύριακό σου, τότε τα νέα παραμένουν ίδια. Καιρός ν’ αλλάξεις εργασία.

Αν αισθάνεσαι “κολλημένη” και δεν μπορείς να πάρεις μια απόφαση, τότε μελέτησε τα παραπάνω σημάδια και ίσως βοηθηθείς. Άλλωστε μόνο εσύ ξέρεις την απάντηση.