5 tips για να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση

Με θυμάμαι πάντα, να ξεκλέβω λίγα λεπτά στο γραφείο της παλιάς μου εργασίας και να ονειρεύομαι πως μια μέρα ο προϊστάμενός μου θα είμαι… εγώ. Σκεφτόμουν πως θα μπορούσα να ξετυλίγομαι από το πουπουλένιο μου πάπλωμα όποτε ήθελα – κάνοντας πάντα εκείνη την τελευταία στροφή γύρω από τον εαυτό μου – ότι θα απολάμβανα lunch breaks με τα κορίτσια, θα έκανα μεγάαααααλες διακοπές και πού και πού θα εργαζόμουν ανάμεσα σε όλα αυτά. Κανείς δεν θα μου έλεγε τι να κάνω και πού θα έπρεπε να είμαι. Θα το έκανα μόνη μου.

Ή τουλάχιστον έτσι σκεφτόμουν ότι θα είναι τα πράγματα.

Η πραγματικότητα με προσγείωσε. Είναι σα να έπεσε ένας τόνος από τούβλα στο κεφάλι μου. Ως ιδιοκτήτρια επιχείρησης συνηδειτοποίησα ότι χρειάζεται ακόμη να δουλεύω ατελείωτες ώρες, Σαββατοκύριακα, ακόμη και στις διακοπές. Ακόμη κι όταν χαλαρώνω σε μια παραλία, είναι αδύνατον να βγάλω τελείως την δουλειά από το μυαλό μου. Είναι σαν το πρώτο παιδί. Δίνεις πάντα ό,τι χρειάζεται κι εξελίσσεται στη δυνατή και υγιή επιχείρηση που ξέρεις ότι μπορεί να γίνει. Όπως με το μωρό, οι άγρυπνες νύχτες, η αγωνία, το άγχος της πρωτάρας και η συνεχής φροντίδα, σου προσφέρουν την καλύτερη ανταμοιβή που μπορείς να βιώσεις, το ίδιο γίνεται και με την δική σου δουλειά. Και τελικά μπορώ να κάνω εκείνο το lunch break όποτε χρειάζεται, να πάω για spa μια μέρα που νιώθω ότι πιέζομαι και να μην τσεκάρω συνέχεια τις ημερομηνίες που μπορώ να πάω διακοπές. Το να είμαι αφεντικο του εαυτού μου, είναι από τα πιο ενδυναμωτικά πράγματα που έχω ζήσει ποτέ.

Κάθε λεπτό που δουλεύω για την επιχείρησή μου αξίζει. Και το επιχειρείν δεν είναι για όλους. Δεν είναι καλύτερο ή χειρότερο το να δουλεύεις για άλλους και σίγουρα δεν δηλώνει αδυναμία. Σύμφωνα με το bussinessinsider.com 50% – 70% των μικρών επιχειρήσεων αποτυγχάνουν στους πρώτους 18 μήνες. Το να γίνεσαι επιχειρηματίας, έχει πολλούς κινδύνους αλλά σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, όλοι οι επιχειρηματίες λένε ότι ο κίνδυνος αξίζει τον κόπο. Αν “πιάνεις” τον εαυτό σου να φοβάται να πάρει το μεγάλο ρίσκο, ακολουθούν πέντε βήματα που θα σε κάνουν να ξεκινήσεις την επιχείρησή σου.

Κάνε στον εαυτό σου τις δύσκολες ερωτήσεις

Όταν ξεκινάς μια επιχείρηση, είναι απαραίτητο να ξεκινήσεις με τις δυσκολες ερωτήσεις στον εαυτό σου, ώστε ν’ αποδείξεις τόσο σε σένα, όσο και στους επικριτές σου ότι η ιδέα σου είναι αρκετά καλή. Έτσι σίγουρα θα χρειαστείς κάποιους μήνες για να κάνεις έρευνα αγοράς και να ξεκινήσεις με βασικά ερωτηματικά: Υπάρχει κενό ώστε να το γεμίσω με την ιδέα μου; Μπορώ να κερδίσω χρήματα; Πώς θα κερδίσω χρήματα; Ποιοι είναι οι ανταγωνιστές μου και τι με κάνει διαφορετική;

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να είναι δύσκολο ν’ απαντηθούν αλλά γνωρίζοντας καλά αυτά τα σημεία, είναι αυτό που θα κάνει όλη τη διαφορά. Να είσαι προετοιμασμένη να φτάσεις στον πυρήνα της ιδέας και να μη φοβάσαι να κάνει αλλαγές που θα σου δώσουν τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Υπερεκτίμησε τον χρόνο και το κόστος

Υπολόγισε τον χρόνο, την προσπάθεια και το κόστος που θα χρειαστείς για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση, στη συνέχεια διπλασίασέ τα και πρόσθεσε ένα ποσοστό 10% σε όλα. Πιθανόν να σου ακούγεται ως κάτι δεδομένο αλλά ξεκινώντας τη δική σου επιχείρηση, θα είναι πιθανότατα η σκληρότερη δουλειά που θα έχεις κάνει ποτέ. Για πρώτη φορά θα νιώσεις ότι τρως, κοιμάσαι κι αναπνέεις για την επιχείρησή σου και μάλλον ήδη συμβαίνει, αφού πρόκειται να την ξεκινήσεις.

Είναι καλύτερο να την ξεκινήσεις έχοντας ένα ισχυρό εφεδρικό πλάνο, είτε πρόκειται για την καθημερινή σου δουλειά, είτε για ένα υγιή λογαριασμό ταμιευτηρίου ή για έναν συνεργάτη με σταθερό εισόδημα. To πιθανότερο είναι να σου πάρει περισσότερο χρόνο απ’ όσο πιστεύεις, ώστε να βγάλεις τα πρώτα σου χρήματα, οπότε μην στοιχηματίζεις δίχως να έχεις ένα δίχτυ ασφαλείας. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, οπότε αν πρόκειται να ρισκάρεις τα πάντα, μη φοβηθείς μέχρι να δεις τις πρώτες χρηματικές απολαβές σου.

Κάνε ό,τι χρειάζεται με την γραφειοκρατία

Δεν την λες και την πιο glamorous πλευρά της νέας σου επιχείρησης. Οι επιχειρηματικές άδειες, οι φόροι, τα λογιστικά βιβλία και τα υπολογιστικά φύλλα δεν είναι διασκεδαστικά, αλλά είναι καλύτερα να τα βάλεις σε τάξη, πριν ξεκινήσουν να σου χτυπούν την πόρτα για ελέγχους! (και ξεκινούν πολύ νωρίτερα απ’ ότι νομίζεις) Οι μεταβλητές στην έναρξη μιας επιχείρησης είναι πολλές και σίγουρα ένας ειδικός θα σε βοηθήσει.

Σκέψου την επιτυχία, αλλά να είσαι έτοιμη και γι΄αποτυχίες

Το να δείχνεις εμπιστοσύνη στην ιδέα σου, είναι σίγουρα το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την επιτυχία της επιχείρησής σου, αλλά να είσαι έτοιμη να αντιμετωπίσεις προκλήσεις που πιθανότατα δεν βλέπεις. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι, είναι ότι αν υπάρχουν “λακούβες” στον δρόμο σου, δεν σημαίνει κι ότι απέτυχες. Βγες νικήτρια με το να αποδέχεσαι και ξεπερνώντας τις εν λόγω προκλήσεις.

Πούλα, πούλα, πούλα

Ίσως δεν έχεις σκεφτεί τον εαυτό σου ποτέ ως πωλήτρια. Και η λέξη “πωλήσεις” μπορεί να σου κακοφαίνεται, αλλά  χρειάζονται οπωσδήποτε στο ξεκίνημα μιας επιχείρησης. Είτε χρειάζεται να πουλήσεις σε επενδυτές, είτε σε διαφημιστές, είτε στο κοινό σου στο Facebook, θα πρέπει να είσαι η καλύτερη εκπρόσωπος του brand σου και να πείθεις, δίχως να το κάνεις με άκομψο τρόπο, σηκώνοντας απλά το τηλέφωνο.

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

*