7 τρόποι για ν’ αποκτήσεις αυτοπεποίθηση στο εργασιακό σου περιβάλλον

Έχεις σκεφτεί ποτέ πως η έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί να μπαίνει εμπόδιο στην επαγγελματική σου εξέλιξη; Έχεις νιώσει ποτέ μία από αυτές τις στιγμές στην καριέρα σου- ξέρεις αυτή που όλα τα βλέμματα είναι πάνω σου; Ίσως είναι μια τεράστια παρουσίαση μπροστά στους πελάτες, ίσως είναι η πρώτη μέρα στη δουλειά, ένα δύστροπο αφεντικό ή ακόμα και η παρουσία σου σε ένα χώρο εργασίας όπου οι γύρω σου απλά συνυπάρχουν χωρίς να έχουν όρεξη να εργαστούν;

Είναι οι στιγμές που νιώθεις νευρικότητα στην καριέρα σου και νιώθεις ότι δεν μπορείς να καταπολεμήσεις το άγχος που σε καταβάλλει. Παρακάτω θα βρεις εύκολους τρόπους για να αυξήσεις την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και να πιστέψεις στις δυνατότητες σου, τραβώντας όλα τα βλέμματα πάνω σου (μόνο για καλό!)
Κανόνας # 1: Φρόντισε την υγεία σου (σωματική και ψυχική)

Πολλές φορές αυτό που πέφτει χαμηλά στη λίστα προτεραιότητας είναι η διατροφή, η φυσική κατάσταση και η σωματική ευεξία. Δεν έχουμε χρόνο για να προετοιμάσουμε ένα υγιεινό πρωινό ή μεσημεριανό γεύμα και μέχρι το τέλος της ημέρας, είμαστε πολύ κουρασμένες για να μαγειρέψουμε ένα θρεπτικό δείπνο. Η σωστή κατανάλωση φαγητού βοηθάει τον ύπνο σου, ενισχύει τη διάθεση και την ενέργειά σου. Όταν αισθάνεσαι καλά, θα είσαι πιο ενεργοποιημένη και επικεντρωμένη στην εργασία, επιτρέποντάς σου να αισθάνεσαι σίγουρη για το έργο που κάνεις. Διατήρησε ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου, κράτησε υγιεινά σνακ στο χέρι, ενυδατώσου όλη την εργάσιμη ημέρα και μείνε στο σπίτι εάν είσαι πραγματικά άρρωστη! Επίσης, εάν βρεθείς αντιμέτωπη με κάτι στην προσωπική σου ζωή που απλά δεν μπορείς να το διαχειριστείς, ζητήσεις μια μέρα άδεια. Δεν αξίζει να μπαίνεις στο γραφείο εάν δεν είσαι σε θέση να μείνεις συγκεντρωμένη. Κρατώντας το μυαλό και το σώμα σου σε ισορροπία θα μπορέσεις να είσαι παραγωγική και σίγουρη για τον εαυτό σου.

 

 

 

Κανόνας # 2 : Ανάπτυξε τις επαγγελματικές σου δεξιότητες

Ο πρώτος – και αναμφισβήτητα – πιο σημαντικός κανόνας για να αισθάνεσαι σίγουρη στο χώρο εργασίας είναι να είσαι ικανή στο ρόλο σου. Θυμήσου τη φράση just-do-it. Λοιπόν, συμβουλεύουμε, “Φτιάξε το έτσι ώστε να το κάνεις καλά (και στη συνέχεια θα το καταφέρεις!)”.

Κανόνας # 3 : Να είσαι φιλική! Με όλους (αν γίνεται)

Οι σχέσεις είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ευτυχίας και την τόνωση της εμπιστοσύνης, τόσο εντός όσο και εκτός του χώρου εργασίας. Ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να σε κάνει να φοβάσαι να πηγαίνεις στο γραφείο κάθε μέρα. Δημιούργησε δυνατές σχέσεις με τους συναδέλφους και τους προϊστάμενους σου. Λέμε, είναι καλύτερο να είσαι φίλη με όλους, ώστε να μην είσαι θύμα κλίκας (μια θλιβερή πραγματικότητα πολλών γραφείων, που επιθυμούμε να μείνει πίσω στο γυμνάσιο). Εάν είσαι συμπαθητική σε όλους, θ’ αποφύγεις την αρνητική ενέργεια. Να ενθαρρύνεις και συγχαίρεις τους συναδέλφους σου. Οι άνθρωποι εκτιμούν την καλοσύνη και την υποστήριξη. Και τέλος, χαμόγελο! Κανείς δεν αρέσει να είναι γύρω από ένα πρόσωπο που παραπονιέται όλη την ώρα. Θα είσαι μια ανάσα φρέσκου αέρα, κάτι που οι άλλοι εκτιμούν. Και αυτό θα είναι πολύ καλό.

Κανόνας # 4: Να είσαι αισιόδοξη

Ας είμαστε ειλικρινείς: κανένας δεν θέλει να έχει τριγύρω του κάποια γκρινιάρα, που βλέπει πάντα το ποτήρι μισοάδειο. Αν παραπονιέσαι συνεχώς για τη ζωή και τη δουλειά σου, θα καταλήξεις να τρως μόνη το μεσημεριανό στο τραπέζι. Και τότε σίγουρα δεν θα νιώθεις αυτοπεποίθηση.

Κανόνας # 5: Να είσαι ευγενική

Πες «παρακαλώ» και «ευχαριστώ», αλλά μη ζητήσεις ποτέ συγνώμη αν δεν έχεις κάνει κάτι πραγματικά κακό ή λάθος. Παραδέξου το και προχώρα παρακάτω. Η πραγματική αυτοπεποίθηση φαίνεται όταν παραδέχεσαι το λάθος σου και βεβαιώνεις ότι δεν θα το επαναλάβεις.

Κανόνας # 6 Σωστή στάση σώματος

Έρευνες έχουν δείξει ότι η σωστή στάση σώματος επηρεάζει τόσο τον τρόπο που βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας όσο και τον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι. Μην καμπουριάζεις, πρότεινε το στήθος σου, περπάτα με άνεση και σιγουριά, κοίτα τους άλλους στα μάτια, νιώσε περήφανη γι’ αυτό που είσαι, και θα δεις την αυτοπεποίθηση σου να εκτινάσσεται στα ύψη!

Κανόνας # 7 Επιμελημένη εμφάνιση
Δεν αρκεί μόνο να δουλέψεις τον εσωτερικό σου κόσμο. Ο τρόπος που ντύνεσαι και το κατά πόσο φροντίζεις και επιμελείσαι την εμφάνισή σου επηρεάζει την εικόνα που έχουν οι άλλοι για σένα. Ανάδειξε τα τα δυνατά σου σημεία, φρόντισε να είσαι πάντα καθαρή, φρεσκολουσμένη, όμορφα ντυμένη και περιποιημένη. Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις μια περιουσία για να θεωρείσαι καλοντυμένη. Αρκεί καλό γούστο, καλή διάθεση και αγάπη για τον εαυτό σου.

Ένα τελευταίο tip για τις κυρίες που δουλεύουν μαζί με πολλούς άνδρες. Να είσαι ο εαυτός σου. Μην προσπαθείς να είσαι ένας απ’ αυτούς. Εσύ είσαι εσύ. Είσαι άνθρωπος, είτε με αθλητικά παπούτσια, είτε με ψηλοτάκουνα. Με makeup ή χωρίς, έχεις την ικανότητα να κάνεις τη δουλειά σου.

Για να νιώσεις αυτοπεποίθηση, πρέπει να νιώσεις άνετα με το να είσαι ο εαυτός σου!