Αν κάτι με ρωτούν συχνά οι φίλες μου είναι αυτό… «Πώς φτιάχνεις ένα καλό βιογραφικό;» και η αλήθεια είναι ότι στις αρχές της καριέρας μου το ίδιο αναρωτιόμουν και εγώ… μέχρι που έμαθα κάποια tips και είμαι εδώ για να τα μοιραστώ μαζί σου.

#1 Δεν γράφουμε ψέματα
Αυτός ο κανόνας είναι απαράβατος… Δεν γράφουμε ποτέ ψέματα στο βιογραφικό μας γιατί μπορεί να εκτεθούμε και να χάσουμε τη δουλειά των ονείρων μας. Και αν ακόμα το σκέφτεσαι να σου θυμίσω από τα αγαπημένα “Friends” το επεισόδιο που η Φίμπι προσπαθούσε να μάθει Γαλλικά στον Τζόι με μεγάλη αποτυχία αλλά πολύ γέλιο, γιατί εκείνος το είχε βάλει στο βιογραφικό του για να κάνει εντύπωση… Να σου θυμίσω επίσης ότι ο Τζόι όχι μόνο δεν πήρε τον ρόλο αλλά φάνηκε σαν ο αδελφός της Φίμπι που έχει νοητική στέρηση.

#2 Το μέγεθος μετράει
Όσο πιο λιτό και μικρό τόσο το καλύτερο… Προσπάθησε σε ένα φύλλο χαρτί Α4 να καταφέρεις να συγκεντρώσεις όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για σένα. Ποιες είναι αυτές;
• Ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση και κάθε άλλο απαραίτητο στοιχείο επικοινωνίας πρέπει να τοποθετηθούν στην αρχή και σε σημείο εμφανές (για ευνόητους λόγους).
• Εργασιακή εμπειρία. Αν δεν έχεις τρομερή εμπειρία τότε βάλε πιο ψηλά τις σπουδές σου.
• Πρόσθετες πληροφορίες για σένα, προσόντα, ικανότητες, δεξιότητες, διπλώματα ή σεμινάρια που έχεις παρακολουθήσει και μπορούν να φανούν χρήσιμα στην άσκηση των καθηκόντων σου.

#3 Εργασιακή εμπειρία
Το λάθος, λοιπόν, που κάνουν οι περισσότεροι είναι σε αυτό το κομμάτι και αυτό γιατί γίνονται κουραστικοί! Γράφουν για την εργασιακή τους εμπειρία με χρονολογική σειρά ξεκινώντας από την τελευταία θέση εργασίας, με ελάχιστες πληροφορίες για τη θέση και τα καθήκοντα. Αντ’ αυτού προσπάθησε να είσαι περιγραφική όσον αφορά την θέση, τα καθήκοντα σου αλλά και την ειδίκευση σου στην εταιρεία ή τις εταιρείες που εργαζόσουν. Μην ξεχάσεις να τονίσεις το αν υπηρετούσες κάποια θέση ευθύνης ή αν ήσουν team player και όλα τα άλλα θα γίνουν μόνα τους.

#4 Πες λίγα πράγματα για σένα
Κανείς και όταν λέμε κανείς το εννοούμε, δεν θέλει κάποιον άγνωστο να δουλεύει για εκείνον… Μην ξεχάσεις, λοιπόν, στο βιογραφικό σου να πεις κάποια πράγματα και για τον χαρακτήρα σου! Λειτουργείς καλά υπό πίεση, είσαι εμψυχωτική, σου αρέσει να δουλεύεις σε ομάδες; Όλα αυτά είναι πληροφορίες που ενδιαφέρουν τον μελλοντικό σου εργοδότη. Καλό θα ήταν να βάλεις και μία φωτογραφία σου η οποία θα πρέπει να είναι από φωτογράφο και για επαγγελματική χρήση μόνο.

#Extra tip: Σε περίπτωση που διαθέτεις κάποιο αυστηρά επαγγελματικό προφίλ στα social media μπορείς να βάλεις το link στο βιογραφικό σου. Προσοχή όμως, πρέπει να είναι καθαρά επαγγελματικό και όχι προσωπικό το προφίλ… Δεν θέλουμε να γίνεις αντικείμενο κουτσομπολιού αλλά να προβάλεις με κάθε τρόπο τις ικανότητες και τα ταλέντα σου.